Judit tanácsai futóknak

Bizonytalan kezdőknek...

- A rendszeresség és a fokozatosság elvét kövessük. A heti 3 alkalom már rendszeresnek mondható. Fokozatosan növeljük az adagot. Kezdetben cél lehet 2-3 km lefutása, 2 perc futás után váltsunk 1 perc sétára. A következő héten növelhetjük a távot, majd csökkentsük a séták számát. - Figyeljünk oda a táplálkozásra. Étkezés után legalább 2 órát várjunk az aktív mozgással. Próbáljunk könnyen emészthető ételeket enni előtte. Éhesen se vágjunk neki, mert közben még jobban eléhezünk. Mozgás után ne a hűtőnél kezdjük. Vizet, szénsavmentes leveket, izotóniás italokat előtte, utána is fogyasszunk. Nyáron, meleg időben különösen ügyelnünk kell a folyadékbevitelre!

- Fogyási céllal elkezdett mozgásoknál türelmesnek kell lennünk. A kezdeti lelkesedés könnyen alábbhagy, ha nincs eredmény. A szervezetünk reagálni fog, elkezd tartalékolni, majd szép lassan indul meg a fogyás. A rendszeres mozgás és a táplálkozásra való odafigyelés együttesen hozza meg az eredményt. Sosem szabad éheztetni magunkat, sokkal célravezetőbb a mértékletesség. Inkább a "többször keveset", mint a "napközben alig, este sokat" elvét kövessük.

- Futás előtt és után a bemelegítő és levezető mozgásra hagyjunk időt. 5-10 perc gimnasztika, nyújtás jótékonyan segíti a sérülések elkerülését.

- Figyeljünk a cipőnkre, csak az erre a célra fejlesztett, csillapítással ellátott futócipőt használjunk. A futáshoz nem szokott láb hamar megsérülhet, ha nem megfelelő a lábbeli. Textíliákból széles a választék, kiváló technikai futóruházatok segítik a könnyed mozgást. Közben ráérzünk milyen fontos egy jó sportmelltartó, egy kényelmes zokni vagy sapka.


 

Készítette: :::Amegrant Kft.::: Honlapkészítés - Webáruház készítés - Internet marketing - www.amegrant.hu