Várandós relaxáció

Szülésre felkészítés autogén tréninggel

Írta: Rappold P. Szidónia

relaxacio240

"A csend a nagy kinyilatkoztatás."
Lao-ce

 

 

 

 

 

A magzat kifejlődése, akárcsak a földbe hullott mag növekedése is csendben történik. És ebben a csendben, önmagunkra figyelve tapasztalhatjuk meg az átalakulást. Rohanó világunkban azonban éppen ez a befelé fordulás ütközik nehézségekbe. Ebben segíthet a várandós relaxáció.


Az autogén tréning egy olyan módszer, amely testi-lelki egyensúlyt teremt szervezetünkben. A tudatosan a testre irányított figyelem következtében a test megnyugszik, ellazul, és mindeközben egyfajta lebegő figyelem, a passzív koncentráció segíti a befelé fókuszálást és egyben tágítja a teret a saját belső világunk felé, ezáltal hat a lélekre is.


A várandósság során speciális gyakorlatokkal bővített folyamat lehetővé teszi, hogy a testi-lelki-szellemi harmónia megteremtése mellett ráhangolódjunk a magzatra, valamint hogy megtanuljuk a saját belső erőinkre támaszkodni és belső érzéseinkre hallgatni.
A várandósság általában nem egyértelműen boldog állapot. Egymásnak ellentmondó érzések kevereghetnek a leendő anyában. A várakozás öröme mellett a félelmek, aggodalmak természetes velejárói a várandósságnak. A relaxációval a kismama képessé válik az otthoni, rendszeres gyakorlásnak köszönhetően a saját érzelmi állapotait kontrollálni.


A magzat szinte mindent együtt csinál az anyával. Az anya "vegykonyháján" keresztül minden pillanatban átéli az anya aktuális lelkiállapotát, tehát jóban, rosszban együtt vannak. A relaxáció során az anya jobban ráhangolódhat magzatára, érzékenyebbé válhat jelzéseire, átélheti, hogy egykor vele is valami hasonló történt. Ebben az anya-magzat duál unióban az ősbizalom-önbizalom alapozódhat meg, mert mint tudjuk, a lelki egészség már az anyaméhben kezdődik.


Lélektani szempontból a szülés, születés nem könnyű feladat, mert míg a babából egy önálló személyiség, addig az anyából egy új identitás születik, amely során megvalósul, a várandósság fő feladata, miszerint a saját anyám gyerekéből, a saját gyerekem anyjává váljak. Anyasági trilógiának nevezzük azt a pszichés munkát, amely során az anya párbeszédet folytat saját anyjával, saját magával és saját gyermekével.

 

Készítette: :::Amegrant Kft.::: Honlapkészítés - Webáruház készítés - Internet marketing - www.amegrant.hu